Dr. Kellermayer Miklós

Vissza

Rólam

1982-ben érettségizett a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban. Orvosi diplomáját 1988-ban szerezte meg a Pécsi Orvostudományi Egyetemen (jelenleg PTE-ÁOK). Szakterülete a molekuláris biofizika, izom-biofizika és nano-biotechnológia, fő kutatási területei közé tartozik a biomolekuláris rugalmasság, az egyedi molekula manipuláció, valamint a motorfehérjék vizsgálata.

A Washington State University posztdoktori ösztöndíjasaként 1995-ben építette az első lézercsipeszét, és kutatócsoportjával az elsők között volt, aki a lézernyaláb segítségével meg tudott fogni és kigombolyítani egyetlen fehérjemolekulát, nevezetesen a titint, megvizsgálva rugalmasságát. Kutatásaiban fontos terület a szívizom ritmikus összehúzódásában is szerepet játszó titin és mutációinak vizsgálata.

2022 márciusában - az egyedi molekulamódszerek fejlesztése és alkalmazása vonatkozásában, valamint a nanobiotechnológia területén folytatott kutatói és oktatói munkája elismeréseként - Áder János államfőtől megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést