Fehérjék és fehérjehálózatok (PPKE ITK) 2011-2012
Leírás
Általános információk
Előadók: Prof. Kellermayer Miklós, Dr. Smeller László, Dr. Osváth Szabolcs
A tantárgy rövid leírása
Cél: a kurzus célja, hogy első félévének előadásai, konzultációi és vizsgadolgozata alapján a kurzuson részt vevő hallgatókat alkalmassá tegye a biotechnológiai alkalmazások fehérjékkel kapcsolatos ismereteinek rendszerszintű értelmezésére, és konkrét példákat is adjon ezek szokásos megvalósítási problémáira. A kurzus második félévében a hallgatók a fehérjehálózatok példáján általános, szemléletformáló ismereteket kapnak a sejtes alkotó elemek rendszerszintű elemzéséről és viselkedésmódjairól, valamint konkrét példákat is megoldanak ezek gyógyszertervezéssel kapcsolatos felhasználási lehetőségeire.
A tantárgy elsajátításához szükséges segédanyagok (könyv, jegyzet, egyéb)
Ajánlott irodalom:
1. Cox, M.M. és Phillips G.N. Jr. (2007) Handbook of proteins: Structure, Function and Methods. John Wiley & Sons Inc. New York
2. Muñoz V. (2008) Protein folding, misfolding and aggregation. RSC Publishing, Cambridge.
3. Csermely P. (2001) Stresszfehérjék, Vince kiadó, Tudomány-Egyetem sorozat
4. Creighton, T.E. (1993) Proteins: Structures and molecular properties. WH Freeman and Co. New York
Előadások
Előadások
1 | Fehérjék szerepe az élő rendszerekben és a nanotechnológiában (Dr. Kellermayer Miklós) | 2012.02.15. | output.pdf |
2 | Fehérjék szerkezeti hierarchiája (Dr. Smeller László) | 2012.02.22. | AFeherjekHierarchikusSzerkezete4.pdf |
3 | Fehérjék szerkezetvizsgálati módszerei: fluoreszcencia, FRET, foszforeszencia, stopped-flow, quenched-flow (Dr. Kellermayer Miklós) | 2012.02.29. | Fluoreszcencia |
4 | Fehérjék szerkezetvizsgálati módszerei: IR, CD (Dr. Smeller László) | 2012.03.07. | Feherjek_IR_CD_Spektroszkopiaja_2012_v3.pdf |
5 | Fehérjék szerkezetének kialakulása in vivo és in vitro: Levinthal paradoxon, fehérje gombolyodás, intermedier állapotok, landscape modellek (Dr. Osváth Szabolcs) | 2012.03.14. | folding_1.pdf |
6 | Fehérjék szerkezetének kialakulása in vivo és in vitro: hibásan tekeredett fehérjeszerkezetek, amiloid fibrillumok, konformációs betegségek (Dr. Osváth Szabolcs) | 2012.03.21. | folding_2.pdf |
7 | Fehérjék stabilitása: stabilitási fázisdiagram, extrém körülmények, termofil és piezofil enzimek (Dr. Smeller László) | 2012.03.28. | Feherjekstabilitasa_ver5.pdf |
8 | Fehérjék biológiai aktivitásának egyedi molekula szintű vizsgálata (Dr. Kellermayer Miklós) | 2012.04.11. | Egymolekula_vizsgalatok |
9 | Fehérjék szerkezetének és funkciójának mikroszkópi vizsgálata (Dr. Osváth Szabolcs) | 2012.04.18. | mikroszkop_I.pdf |
10 | Fehérjék sejtbeli funkciójának tanulmányozása modern mikroszkópos módszerekkel (Dr. Osváth Szabolcs) | 2012.04.25. | mikroszkop_II.pdf |
11 | Dinamikus fehérjeszerkezetek a sejtben (Dr. Kellermayer Miklós) | 2012.05.02. | Feherjeszerkezetek.pdf |
12 | Látogatás a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének kutatólaboratóriumaiban (Dr. Osváth Szabolcs) | 2012.05.09. | |
13 | Konzultáció, vizsgadolgozat (Dr. Smeller László) | 2012.05.16. |