Fototerápia - fotokemoterápia 2011-2012

Leírás

Általános információk

Választható tárgy.

Kreditértéke: 2

Előadó: Dr. Csík Gabriella egyetemi docens

A tantárgy rövid leírása

A tárgy tematikája:
A modern orvostudomány számos területén, például a bőrgyógyászatban, szemészetben, neonatológiában, reumatológiában, onkológiában stb. alkalmazunk fototerápiás illetve fotokemoterápiás eljárásokat.
A kurzuson a fizikai alapok – fényforrások jellemzése és működése, fényelnyelés mechanizmusa és következményei, az emberi szövetek optikai tulajdonságai – ismertetése után áttekintjük és rendszerezzük a fény által indukált kémiai reakciókat.
A terápiás eljárások közül részletesen foglalkozunk a hiperbilirubinémia fototerápiájával; az UVB fototerápiával; a PUVA terápiával, ami a pszoralének és az UV fény együttes alkalmazását jelenti hiperproliferativ bőrbetegségek kezelésében; a fotodinámiás terápiával és annak különböző klinikai alkalmazási területeivel a tumorterápiától az idős kori makuladegeneráció kezeléséig; a kis intenzitású lézerek különböző alkalmazási lehetőségeivel. Bemutatjuk az adott folyamat fizikai alapjait, a lehetséges fotokémiai reakciókat, majd az adott területen nagy tapasztalattal rendelkező klinikusok nyújtanak betekintést az eljárások konkrét klinikai alkalmazásába.
Elemezzük a terápiás eljárások mellékhatásait különös tekintettel a daganatos elváltozások kockázatára, valamint az immunrendszerre gyakorolt hatásra.

A foglalkozások legalább 75% kötelező a jelenlét. Pótlásra nincs lehetőség.